Parcours WK in Qatar niet geliefd bij renners

Het WK Wielrennen vindt dit jaar plaats in Doha, de hoofdstad van oliestaat Qatar. De wielerliefhebber hoopt om wind en waaiers voor een spannende koers. Vanwege de hitte is de toewijzing controversieel, maar ook het parcours kan op de nodige kritiek rekenen. Tijdens de jaarlijkse Ronde van Qatar mochten de renners alvast proefrijden op het kunstmatig opgespoten eiland The Pearl.

Jos van Emden
De Nederlander Jos van Emden is niet onder de indruk. “Het rondje is net een kermiskoers. Het is niet WK-waardig”, vertelt hij aan de NOS. Hij vreest voor een gebrek aan sfeer. “Er gaat daar nooit een WK-sfeer zijn. En dat is juist het mooiste aan het WK wielrennen, dat sfeertje. Ik denk niet dat er bij dit WK heel veel mensen komen zwaaien met vlaggen met een Vlaamse leeuw erop.”

Greg Van Avermaet
Ook de Belg Greg Van Avermaet liet zich niet bepaald lovend uit over de route. “Het is veel draaien en keren”, vertelt hij aan Sporza. “Het is een vlakke en technische omloop. Niets speciaals. Je kan het parcours best vergelijken met een kermiskoers in België”, geeft hij aan. “Normaal draait dit uit op een sprint en zijn renners als Cavendish, Kristoff of Kittel favoriet.”

Mark Cavendish
De Brit Mark Cavendish (wereldkampioen in 2011) vreest vooral de wind. “Er staat meer wind dan ik had gedacht en hij verandert ook vaak van richting”, stelt hij vast. “De wind zal volgens mij wel niet voor breuken in het peloton zorgen, maar zelfs als je in een groep fietst is het moeilijk om fris te blijven. Na zoveel kilometers zal iedereen vermoeide benen hebben.”

Alexander Kristoff
De Noor Alexander Kristoff verwacht eveneens een uitputtingsslag. “Het parcours lijkt op een criterium. Er zitten veel bochten in en het wordt vermoeiend om elke keer opnieuw op te trekken. Na 260 km zal iedereen dat voelen aan zijn benen.”

André Greipel
André Greipel mag ook tot de favorieten gerekend worden. De kopman van de Duitse ploeg hoopt op wind. “Ik kijk al twee jaar lang op 16 oktober naar het weerbericht in Doha en al twee jaar lang zijn er windvlagen van zo’n zestig kilometer per uur”, vertelt hij aan Wieler Revue. Greipel droomt van de regenboogtrui. “Ik zou honderd van mijn zeges inruilen voor een wereldtitel”,

Het probleem van de hitte hoopt de organisatie op een creatieve manier op te lossen. Het overweegt om ter verkoeling ventilatoren langs de kant te plaatsen.